Uyuşturucu madde ticareti suçunda kullanılan arabaya el konulabilir mi ?
- ogunalkan71
- 8 Mar 2024
- 2 dakikada okunur
Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2019/6523 Esas - 2020/826 Karar numaralı ilamında bu husus için farklı kriterler belirlemiştir. Söz konusu kararda ;
''Uyuşturucu madde ticareti yapma suçunda kullanılan hükümlülere ait....,..... plakalı araçlarda uyuşturucu taşımak için yapılmış gizli bölüme rastlanmaması, araçların bu amaçla özel olarak tahsis edilmemesi, uyuşturucunun madde miktarı ve piyasa değeri karşılaştırıldığında müsaderenin daha ağır sonuçlar doğuracağı ve hakkaniyete aykırı olduğu anlaşıldığından el konulan araçların iadesi yerine, müsaderesine karar verilmesi'' denilerek birden fazla kritere göre değerlendirme yapılması gerektiğini belirtmiştir.
Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2016/1243 Esas. 2016/7530 Karar sayılı ilamında ;
“…Suç konusu eroinin, B 148 YIL plakalı çekicide ele geçirildiği; çekiciye bağlı B 61 RKT plakalı dorsede yapılan aramada ise herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı gözetilmeden, suçta kullanılmadığı gibi suçun işlenmesine tahsis de edilmeyen ve bağımsız olarak tescile tabi olan B 61 RKT plakalı dorsenin müsaderesine ilişkin hükmün BOZULMASINA…” şeklinde karar verilmiştir.
Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2016/1780 Esas. 2016/2086 Karar sayılı ilamında ;
''Hükümlünün, olay günü yönetimindeki araçta önden giderek, arkadan gelen ve içinde suç konusu uyuşturucu maddenin ele geçirildiği diğer hükümlü Abdullah yönetimindeki araca öncülük ettiği; mesleği şoför olan hükümlünün sözü edilen minibüsle yolcu taşıyarak geçimini sağlaması nedeniyle, bu aracın müsaderesinin işlediği suça nazaran daha ağır sonuç doğuracağı ve hakkaniyete aykırı olacağı dikkate alınarak, TCK'nın 54. maddesinin 3. fıkrası gereğince minibüsün hükümlüye iadesi yerine müsaderesine karar verilmesi, '' şeklinde karar vermiştir.

Müsadere edilecek eşyanın iyi niyetli 3. kişiye ait olması halinde müsadere kararı verilemez. Ceza Muhakemeleri Kanunu 257. maddesi '' Müsadere veya iade olunacak eşya veya diğer malvarlığı değerleri üzerinde hakkı olan kimseler de duruşmaya çağrılır. Bu kişiler, sanığın sahip olduğu hakları kullanabilirler. '' hükmünü ihtiva etmektedir. Bu nedenle müsadere edilecek eşyanın sahibinin duruşmaya çağrılmaması bozma nedeni sayılmaktadır.
Her ceza davası kendi içinde değerlendirilmelidir. Yukarıda yazılan metin sadece bilgilendirme amaçlıdır. Alkan Hukuk Bürosu olarak Ceza Hukuku alanında da hizmet vermekteyiz. Ceza Hukuku ile ilgili sorunlarınız için alanında uzman Alkan Hukuk Bürosu avukatları ile iletişime geçebilirsiniz.
Comments